Produkty lokalne i tradycyjne

Gmina Puszcza Mariańska to kraina naturalnego bogactwa, które sprawia, że z coraz większą chęcią i ciekawością zaczynamy korzystać z darów natury. Niedoceniane lasy wraz ze swoją różnorodnością przeżywają renesans, zaczynamy poszukiwać naturalnych produktów, które można zabrać do wytwarzania nalewek, herbatek, przetworów czy po prostu stosować jako dodatki do zdrowych i smacznych potraw. Puszcza Mariańska poprzez takie naturalne bogactwo coraz częściej staje się ośrodkiem wytwarzania produktów regionalnych
i tradycyjnych. Mieszkają w gminie osoby, które chętnie korzystają z bogactwa naturalnych składników. Niektórzy wytwarzają swoje produkty od wielu lat, inni całkiem niedawno zaczęli, jednak łączy ich jedno – jest to ich pasja, poparta szeroką wiedzą na temat wytwarzania produktów tradycyjnych i regionalnych.

Gospodarstwo Rolne Wioletty i  Dariusz Marcinowskich – to rodzinne od pokoleń gospodarstwo w Radziwiłłowie Mazowieckim. To historyczna wieś związana z Dworem Radziwiłłów z  Nieborowie, leżąca Gminie Puszcza Mariańska w województwie mazowieckim. Przeplatają się tu tradycje kuchni  zarówno chłopskiej jak i ziemiańskiej. Właściciele gospodarstwa wytwarzają  swoje produkty spożywcze z surowców lokalnych, głównie pochodzących z własnego gospodarstwa. Podstawę stanowią tradycyjne receptury przekazane Panu Dariuszowi przez jego babcię Mariannę, która wiedzę tą przejęła od swojej matki Julianny- większość z nich poznała pomagając w kuchni dworskiej oraz pracując w istniejącym od XIX wieku folwarku Radziwiłłów. Od początku XXI wieku działalność kulinarna Państwa Marcinowskich udostępniana jest szerokiemu ogółowi konsumentów.

Z inicjatywy i wniosków Państwa Marcinkowskich na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpisano dotychczas 20 produktów:

1.Likier jajeczny Radziwiłłowski

Likier jajeczny

2.Chleb razowy ciemny z Radziwiłłowa

3.Bolimowski gołąb nadworny Ryś

4.Makaron Radziwiłłowski

Makaron Radziwiłłowski

5.Jaja perlicze z Grabiny Radziwiłłowskiej

6.Jaja z Radziwiłłowa (kur zielononóżek kuropatwianych)

7.Kapłon staropolski z Radziwiłłowa

8.Masło klarowane z Radziwiłłowa

Masło klarowane z Radziwiłłowa

9.Masło śmietankowe z Radziwiłłowa

Masło śmietankowe z Radziwiłłowa

10. Pasta rybna z Radziwiłłowa

11.Półgęsek

12. Rosół dworski

Rosół dworski

13. Ślimak winny z Radziwiłłowa

Ślimak winny z Radziwiłłowa

14.Śledzie w oleju z Radziwiłłowa

Śledzie w oleju z Radziwiłłowa

15.Kompot z jabłek z cynamonem

Kompot z jabłek z cynamonem

16.Pularda mazowiecka

17.Kogutki z Radziwiłłowa

18 Perliczki z Grabiny Radziwiłłowskiej

Perliczki z Grabiny

19.Karp w zalewie z rzeki Rawki

20. Węgorz w zalewie z rzeki Rawki

Jest to lista wskazująca na bogactwo tradycyjnego asortymentu wytwarzanych wyrobów.
W planach znajdują się wnioski o wpis kolejnych wyrobów.  Unikalność flory miejscowych łąk i pastwisk, czysta woda i mikroklimat powoduje unikalny, naturalny smak wytwarzanych tu potraw i produktów. Wytwarzane  metodami tradycyjnymi przez Państwa Marcinowskich produkty słyną z wysokiej jakości.

Wioletta i Dariusz Marcinowscy
Topolowa 3

96-332 Radziwiłłów

Tel.: 693148729

 

Kraina Czarnego Bzu to gospodarstwo na terenie gminy Puszcza Mariańska, w którym uprawą i przetwarzaniem czarnego bzu zajmują się państwo Teresa i Andrzej Lubeccy.  Krzewy są uprawiane zgodnie z zasadami ekologii, a produkty zachowują najwyższą jakość poprzez tradycyjne metody konserwacji. Czarny bez jest skarbem medycyny ludowej, który znakomicie i w szerokim zakresie może służyć naszemu zdrowiu. Oferują m. in. soki i syropy z kwiatów i owoców czarnego bzu, herbatki ziołowe z kwiatów czarnego bzu oraz czarny bez z jabłkiem.

Syrop, podobnie jak sok z czarnego bzu z Puszczy Mariańskiej, znajduje się na Liście Produktów Tradycyjnych i Regionalnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zachowuje wszelkie właściwości soku, przy czym dodatek cukru sprawia, że może stać się znakomitym dodatkiem do budyniu, naleśników, herbaty, sosów i deserów. Można go pić samodzielnie lub po rozcieńczeniu wodą.

Herbatka z czarnego bzu z Puszczy Mariańskiej to kwiaty szlachetnej odmiany czarnego bzu, zamienione w aromatyczny susz, przeznaczony do spożycia w postaci herbatki. Ma ona właściwości przeciwgorączkowe, wzmacniające odporność i zwalczające przeziębienie. Wystarczy jedną łyżeczkę suszu zalać wrzątkiem i parzyć pod przykryciem 5-10 minut. Herbatka jest kolejnym produktem zarejestrowanym na liście Ministerstwa Rolnictwa.

Syrop i sok z kwiatów czarnego bzu są niekwestionowanymi ulubieńcami dzieci. Orzeźwiający smak kwiatów czarnego bzu w połączeniu z cytryną sprawiają, że produkty te są nie tylko niezwykle zdrowe, ale również smaczne. Syrop sprawdzi się jako dodatek do herbaty, baza do napojów, czy składnik deserów.

Czarny bez z jabłkiem w postaci dżemu jest doskonałym dodatkiem do naleśników, jogurtów, serków i kanapek. Można go również stosować do wypieku ciast. Zachowuje wszelkie właściwości owoców czarnego bzu.

Ciasteczka maślane z kwiatem czarnego bzu są dostępne na zamówienie, ich niecodzienny smak zawdzięczamy dodatkowi kwiatów czarnego bzu. Lukier kwiatowy jest wytwarzany według autorskiej receptury.

20170607_190554

20170903_164444

20170903_164423

Czarny bez, zdaniem państwa Lubeckich, którzy o jego uprawie wiedzą już chyba wszystko, to prawdziwy skarb medycyny ludowej. W ich gospodarstwie używa się wyłącznie naturalnych i ekologicznych nawozów i oprysków. Ponad 4-hektarowa uprawa szlachetnej odmiany czarnego bzu dostarcza kwiatów i owoców, które potem są suszone i przetwarzane. Wiosną i latem gospodarstwo staje się  prawdziwą Krainą Czarnego Bzu. Pani Teresa ma głowę pełną pomysłów na to, jak można wykorzystać to naturalne bogactwo nie tylko przygotowując tradycyjne soki i syropy, ale również sosy, galaretki, budynie, napoje oraz prawdziwy hit – ciasteczka z dodatkiem kwiatów czarnego bzu. Receptura jest udoskonalana, a niewielka kuchnia zamienia się w laboratorium smaków. Ciasteczka pokrywa się lukrem, w którym wyraźnie czuć posmak kwiatu.

Kraina Czarnego Bzu logo

Kraina Czarnego Bzu Teresa i Andrzej Lubeccy

Budy Kałki 5

96-330 Puszcza Mariańska

tel. 601 860 972, 604 553 422

www.facebook.com/KrainaCzarnegoBzu/

www.promeksbis.wixsite.com/lubeccy

Stworzenie strony „Produkty lokalne i tradycyjne” zostało zrealizowane w ramach projektu „Puszcza Mariańska – gmina słynąca z tradycji i natury”

info o dofinansowaniu

Komentarze są wyłączone.